Betygssystem

Betyg

Jag använder mig av en betygsranking från 1 till 5, samt ett odefinierat betyg. För att ge större inblick i poängen, sätter jag också ut plus och minus. Poängen är baserade på det totala omdömet från produktens helhet, värde, förpackning och användbarhet.

Det avgörande betyget baseras främst på produktens Produkt- och kvalitetspoäng. Den innehar 90% av det avgörande betyget. Resterande 10% utgörs av applicering, hållbarhet, värde och förpackning. Produkt- och kvalitetspoängen rankas följande:

 • 0/10 poäng ger betyg 1+, 1, eller 1-
 • 1-2/10 poäng ger betyg 2+, 2, eller 2-
 • 3-5/10 poäng ger betyg 3+, 3, eller 3-
 • 6-7/10 poäng ger betyg 4+, 4, eller 4-
 • 8-10/10 poäng ger betyg 5+, 5, eller 5-
 • Betyg 1 – +
  Produkten har inget som uppfyller dess krav och förväntningar. Det finns egentligen ingenting positivt att säga om produkten. Den kan även tänkas framkalla allergiska reaktioner.
 • Betyg 2 -+
  Produkten har brister, som gör att den inte håller helt vad den lovar, och uppfyller inget eller endast en liten förväntning från min sida. Det kan röra sig om en besvärlig formula, fabriksfel eller något annat som borde åtgärdas. Produkten återspeglar inte hela, utan endast en del av företagets krav.
 • Betyg 3 -+
  Produkten är lagom på alla sätt. Det finns inget större fel på den, men heller inget som gör den till riktigt bra. Den uppfyller företagets krav till en viss del.
 • Betyg 4-+
  Produkten uppfyller företagets krav, men inte tillräckligt mina egna för att det ska vara en fullpott. Det är en prisvärd och bra produkt, som möjligtvis kan rekommenderas till en viss åldersgrupp/hudtyp osv.
 • Betyg 5-+
  Produkten är över mina förväntningar och har inga eller något obetydligt fel i betygssystemet. Den är helt outstanding i sin kategori och bör rekommenderas före allt annat.

Omdömen

Produkt & Kvalitet

Jag utgår främst utifrån hur företaget beskriver sin produkt. Stämmer det överens och blir användningen/resultatet bättre/sämre än förväntat. Lämpar sig produkten bättre för något annat än vad den ska? Produktens pigmentrikedom, konsistens osv går under detta omdöme. Här gäller även helheten av produktens kvalitet såsom själva innehållet, förpackningen osv.

Applicering

Här ser jag på hur lätt/svår produkten är att applicera. Saker som är viktiga är huruvida en produkt behöver något extra verktyg att applicera med eller utan. Är den opraktisk/funktionell att använda. Behöver man extra verktyg (t ex borste, pensel, spegel) för att kunna uttnyttja den på bästa vis. Eller är den bra att ha med när man reser osv.

Hållbarhet

Jag ser till hur länge en produkt håller samma mått direkt efter applicering, som efter ett visst antal timmar. Det ska framgå i recensionen hur länge och om jag använt olika primers, under- överlag osv. Produkter som ska vara vattenfasta är speciellt viktiga här.

Värde

Här värderar jag produkten utifrån liknande produkter ur samma prisklass. Finns det exempelvis produkter ur samma prisklass med ett bättre utförande/prestanda?

Förpackning

Hur väl tillsluten är produkten som ny? Är den lätt att öppna/stänga? Finns det något som försvårar användningen pga av förpackningen? Sitter produkten väl i förpackningen?

Sidan uppdaterades den 2/10-2012